Welkom op onze pagina

Scholenbezoek
Dinsdag 6 februari a.s. gaan wij als groep een bezoek brengen aan Het Rhedens Dieren, om daar minilessen te volgen
van 13.15 tot 15.15 uur.

Denken als een computer  Cartoon Computer Image - Science for Kids All About Computers

Op woensdag 10 januari  kregen we les van Nina Jongedijk.
Zij werkt bij de bibliotheek Veluwezoom en geeft les over allemaal dingetjes van computers.
Als eerst vertelde ze hoe een computer denkt. Dat doet de computer met nullen een enen, ook wel bits genoemd.

Daarna pakte ze een robot, die robot kon rijden over een lijntjesbaan. Van tevoren werd de robot gescand met een streepjescode. De robot werkt ook op commando’s. Diyar mocht zo’n commando geven zoals klappen (geluid).
Toen kregen een paar kinderen een bordje waar cijfers op stonden.
Er waren 6 bordjes met de volgende cijfers:1 , 2, 4, 8, 16  en 32.
Zo moesten we getallen maken zoals een computer ook doet. Weten jullie welk getal na 32 komt???
Daarna kreeg ieder van ons 5 bekertjes. Nina noemde commando’s die we moesten doen. Robots werken namelijk ook op dat soort commando’s. Zoals omhoog stop, zet neer stop en naar rechts stop enz.

Aan het einde van de les gingen we sorteren, zoals een computer ook doet. Nina pakte een kleed en legde dit op de grond. Er werden 6 kinderen uitgekozen. Zij kregen een cijfer. Het hoogste cijfer moest naar rechts het laagste cijfer naar links. Uiteindelijk stonden ze op volgorde. Toen moest Nina weer gaan, het was een hele leuke les.
Van Teun en Sophie.

De wijde wereld
We zijn begonnen met een nieuwe IPC thema: De wijde wereld.
We zijn gestart met een wereldhandel spel. Dit gaat over landen die met elkaar handel drijven.
Eerst gingen we teams maken,  daarna een naam verzinnen voor ons land en een button maken die past bij ons land.
We kregen uitleg en kregen een briefje over import en export. Daarop stond bijvoorbeeld: import: gas en olie, export: vee en goud. We gingen handelen met producten die op het blaadje stonden. Het doel was om zoveel mogelijk te verhandelen, daar kregen we 20 minuten voor. Na afloop moesten we uitrekenen hoeveel punten we hadden: elke 6 kaartjes waren 1 punt en 1 punt was weer 5 punten waard. Toen we het hadden uitgerekend, won Kimpieland met 80 punten. Daarna zei de juf wat voor soort land we waren. Er waren 2 soorten landen: economisch welvarend en economisch ontwikkelingsland. Op het laatst moest elk groepje invullen wat je had geleerd en wat je al wist. Wij vonden het leuk en kunnen als groep goed onderhandelen, helaas niet met alle landen. We kunnen goed samenwerken en we weten nu wat welvarend- en ontwikkelingsland betekent.
Groetjes, Diyar, Joe en Tygo H.

Bomen knotten

Donderdag 16 november gingen we op de fiets naar landgoed Twickel om bomen te knotten. Het miezerde een beetje, maar dat hield ons niet tegen. Op het landgoed vertelde meneer Wilke, dat we wilgen gingen knotten. Dit is goed voor de bomen. Als het niet gedaan wordt dan wordt de boom te zwaar en dan gaat deze scheuren. Daarna kregen we uitleg over de helmen en handschoenen. En ook over gereedschap, hoe je deze moet gebruiken en hoe niet. Toen we begonnen, kregen we handschoenen, een helm, een ladder en zagen. We konden aan de slag. Het was heel leuk om in de boom te klimmen en takken af te zagen. Hannah, Feline, Sophie en Mabel hadden wel 3 bomen geknot. Heel knap!!! Romy heeft hoogtevrees en durfde niet in de boom te klimmen. Uiteindelijk heeft ze het toch gedaan, supergoed van haar!!!!
De moeder van Joe en de vader van Gabriëlla gingen mee. Nog bedankt.
Groetjes Gabriëlla en Lotte

Chr. Basisschool De Akker - Admiraal Helfrichlaan 13e - 6952 GA Dieren - Tel: 0313-415253